Exposició «Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí»

Mostra el paper que van tenir els Cursos de Gramàtica Valenciana, creats el 1949 i considerats una de les grans fites de la normalització de la llengua al País Valencià
 
Acte Exposició «Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí»
Data Del 20 de setembre al 9 d’octubre
Hora De dilluns a dijous, de 9 a 20 hores; divendres, de 9 a 18 hores
Lloc Claustre de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

L’any 1949, Carles Salvador ―el primer gran fabrista del País Valencià― va impulsar el que es considera una de les grans fites de l’ensenyament i la normalització del valencià després de les Normes de Castelló: els Cursos de Gramàtica Valenciana. Aixoplugats per l’associació valencianista Lo Rat Penat, els Cursos van esdevenir fins a l’any 1976 el centre d’irradiació de la catalanitat i la sensibilitat per la llengua. En aquesta tasca, van acompanyar Salvador alguns dels integrants de la vella generació valencianista del 1930, com Ricard Sanmartí, Enric Soler i Godes, Ismael Rosselló o Josep Giner, i més endavant Francesc Ferrer Pastor, Enric Valor i Enric Matalí, que va esdevenir l’ànima i el principal sostenidor de la iniciativa. La tasca que van desenvolupar els Cursos de Gramàtica Valenciana s’explica en l’exposició «Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí», que s’inaugurarà el proper divendres, 20 de setembre, i que es podrà veure al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona) fins al 9 d’octubre. En la inauguració, hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Isidor Marí president de la Secció Filològica, i Vicent Pitarch, membre de l’IEC i delegat del president de l’Institut a Castelló.

L’exposició consisteix en diversos plafons i una selecció de documents originals sobre els Cursos, entre els quals hi ha llistes de l’alumnat, del professorat, material didàctic i informació sobre les conferències de la cloenda dels Cursos i d’altres activitats culturals. L’exposició es complementa amb el catàleg corresponent. En conjunt, és una mostra del que va ser la primera temptativa d’ensenyament del valencià durant la dictadura, que es va iniciar en plena postguerra amb la intenció de desvetllar la consciència nacional. Així, els Cursos no només oferien l’oportunitat d’aprendre l’idioma, sinó també de practicar l’excursionisme arreu del país, de conèixer-ne el patrimoni, i d’obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica. És, de fet, on van formar-se bona part dels mestres històrics i dels defensors de la llengua. Es calcula que entre el 1949 i el 1975 van assistir-hi més de dotze mil alumnes.